2011-08-05 13:04:39• hírek • Póti Orsolya

Új esélyek az aktív korú felnőtteknek

A "Mondojob - Új esélyek a nehéz körülmények között élőknek" elnevezésű projekt keretében ezidáig elért eredményekről számolt be Rodica Borlan, a Román Vöröskereszt Szatmári fiókjának igazgatónője. A projekt a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg.

A Román vöröskereszt Szatmári fiókja a Szatmár megyében megvalósuló programjukkal a már hosszú ideje munka nélkül élőket vagy nem legálisan foglalkoztatottakat, a munkaerőpiacon nehezen érvényesülő embereket kívánják piacképes szakmához vagy hosszú távú munkához segíteni.

A projekt célja kettős: az egyes embereknek nyújtott segítség mellett olyan módszert adnak a hasonló területen tevékenykedő szervezeteknek a kezébe, melynek segítségével az ország más részein is sikerrel tudnak hasonló programokat végigvinni, a munkavállalást megnehezítő hátrányok, élethelyzetek leküzdésében segíteni az arra rászorulókat.

A tartós munkanélküliség megszüntetésére csak akkor van lehetőségünk, ha nem csak a tüneteket, de az okokat is felismerik, emiatt mindenkivel, aki részt vesz a programban, a szervezet önkéntesei egyénileg, személyre szabottan foglalkoznak.

A projekt rövid távú célja, hogy Szatmár megyében élő legrászorultabb embereknek nyújtsanak segítséget, ezért a programba azokat az aktív korú felnőtteket keresték meg, akiknek hosszú ideje nincs bejelentett munkája. A projekt keretében kiemelten foglalkoznak azokkal a nőkkel, akiknek nincs piacképes végzettsége, ezért beteggondozói és bébiszitter tanfolyamokat is indítottak, és a közeljövőben indítanak.

Az augusztus 5-i sajtótájékoztató keretében Rodica Borlan, a szatmári Vöröskereszt igazgatónője a projekt keretében elért eddigi eredményeket ismertette a sajtó képviselőivel. Mint kiderült, a projekten belül zajló tevékenységekről és ezek céljáról ezidáig 2.000 személyt tájékoztattak ,amelyből 190 személy igényelt részletesebb információt és tanácsadást. Továbbá 108 személyt informáltak a vállalkozói kultúrával kapcsolatban elindított kampányról, és egy felmérés követően 28 személyt választottak ki a Szatmárnémetiben sorra kerülő beteggondozói tanfolyamra, illetve 28 személyt a nagykárolyi tanfolyamra, amelyek 2012 januárjától kezdődnek.

A kampány tovább zajlik, annak érdekében, hogy kiválasszák bébiszitter tanfolyamok hallgatóit, amelyek szintén jövő évtől kezdődnek, azaz április és július között zajlanak.

A tanfolyamok természetesen ingyenesek, a hallgatóknak biztosítják a szállítást, az étkezést, a pszichológiai tanácsadást, illetve segítenek a munkába való elhelyezkedésben.

„A képzettségi szint javítása mellett, célunk az, hogy a programban részt vevő terület határain túl is létrejöjjenek az itt tapasztalt pozitív változások. Ennek érdekében a munka során összegyűlt szakismeretet, tudást meg kívánjuk ismertetni a munkaerőpiaci integrációval foglalkozó más szervezetekkel is, szakmai kiadványokkal." - fejtette ki Rodica Borlan.



Szatmárnémetiben huszonnyolc hölgy végezheti el a beteggondozói tanfolyamot
Szatmárnémetiben huszonnyolc hölgy végezheti el a beteggondozói tanfolyamot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: